Källarbackens Saga

Sagorna längs stigen

De sagor ni kommer att finna längs stigen är både kända och okända. Sagohäften finns att köpa i Sagoporten, som är sagostigens entré.

 

Portvaktaren

Redan vid entrén möter ni våra första sagoväsen. De kommer inte från någon känd saga, utan är en av gårdens egna produkter.

 

Bockarna Bruse

Bockarna Bruse är en Norsk folksaga som nedtecknades i mitten av 1800-talet av Peter Christen Asbjörnsen och Jørgen Moe i sagoboken Norske folkeeventyr.

 

Putte i blåbärsskogen

Putte i blåbärsskogen kommer från Elsa Beskows barnbok från 1901, Puttes äventyr i blåbärsskogen.

 

Tomtebobarnen

Även Tomtebobarnen är en produkt av Elsa Beskow, en skönlitterär bilderbok från 1910.

 

Vinterhäxan

Man kan tro att vår vinterhäxa kommer från från landet Narnia, men så är inte fallet. Även detta sagoväsen är en av gårdens egna produkter.

 

De tre björnarna i sagan om Guldlock

Sagan om Guldlock och de tre björnarna är en gammal muntlig godnattsaga som blev känd för en bredare allmänhet under första halvan av 1800-talet när poeten Robert Southey skrev prosa på den. Den finns i många olika varianter.

 

Tomtelandet

Vi har även vårt eget tomteland. Det sträcker sig längs hela stigen och om du är uppmärksam hittar du tomtar på de mest förunderliga ställen.

 

Hans och Greta

Hans och Greta är en gammal Tysk folksaga som nedtecknades av Bröderna Grimm. Ett pepparkakshus tillhörande sagans häxa finner du längs vår sagostig.

 

Rödluvan

Även Rödluvan är en gammal folksaga som nedtecknats av Bröderna Grimm. Den finns dock i flera varianter och är även känd så tidigt som mitten av 1600-talet i Frankrike.

 

De tre små grisarna

De flesta är nog bekanta med De tre små grisarna i Disneys filmer. Berättelsen är dock en gammal fabel som först nedtecknades av James Orchard Halliwell-Phillipps år 1843, under namnet The tale of the Three Little Pigs and the Big Bad Wolf.